Choice bygger hotell på Østbanen

ostbanebygget01

Østbanebygget i Oslo, slik vi kjenner det i dag ble åpnet i 1882, men allerede i 1854 ble en stasjon åpnet her. Dette bygget eksisterer fortsatt, men er klemt mellom det gule bygget og Oslo S. Nå blir det hele et hotell. Foto: Oliver Orskaug

Choice Hotels Scandinavia har inngått en intensjonsavtale med Rom Eiendom om drive et hotell i Østbanebygningen på Oslo sentralstasjon.

Om alt går etter planen åpner det nye hotellet dørene på nyåret i 2012. Hotellet vil ha mellom 160 og 170 rom og blir en del av varemerket Comfort Hotel, får Reiselivsavisen.no opplyst hos Rom Eiendom.

Eiendomsselskapet, som er eid av NSB, har vurdert en rekke hotellkjeder for hotellet i Østbanebygget, men valget falt til slutt på Choice Hotels Scandinavia.

– Vi har gjennomført et forprosjekt. Choice skal leie lokalene og drive hotellet i Østbanebygget. Arbeidet med omregulering har startet, sier prosjektsjef Trond Rusten i Rom Eiendom til Reiselivavisen.no.

Å skape et hotell i det gamle bygget byr på utfordringer. De utvendige delene av bygget er fredet av Riksantikvaren. Noen rom innvendig er også fredet, men øvrige rom kan man modernisere. 

Totalt skal ca 7000 kvadratmeter brukes til hotell. Hotellrommene innredes i byggets 2., 3. og 4. etasje i den gamle stasjonsbygningen. Det bygges en frokostsal og et resepsjonsområde i deler av 1. etasje, men ingen restaurant.

– Ettersom det er en rekke restaurantilbud i umiddelbar nærhet, ser vi ikke det som hensiktsmessig, sier Trond Rusten i Rom Eiendom.

bilderosloshotell01

Tre konkurrenter ligger i umiddelbar nærhet til Østbanebygget. Øverst fra venstre ser du Scandic i Byporten, Clarion Hotel Royal Christiania og Rica Oslo Hotel. Foto: Oliver Orskaug

Det vil ta et par minutter å gå til sporene på Oslo S, og man behøver ikke å bevege seg utendørs om det regner eller snør. Fra Oslo S har man tilgang til NSBs tog og Flytoget. I tillegg er det drosjeholdeplass, kort vei til T-banen i Oslo samt at Jernbanetorget foran Østbanebygget er Oslos knutepunkt for busser og trikker.

Hotellgjester vil ikke ha utsikt til hallen i Østbanebygget. Rommene bygges i de gamle kontorene til NSB og Jernbaneverket, som omkranser selve Østbanehallen der togene kom inn eldre tider.

I området rundt Oslo S ligger det i dag en rekke hoteller, foruten at det jobbes flere andre hotellprosjekter.

Rica, Scandic, Thon Hotels og Choice-kjeden har alle hotell i umiddelbar nærhet av togstasjonen. Scandic har et hotell med 239 rom i kjøpesenteret Byporten, som er bygd inn i Oslo S.

Thon Hotels driver Hotel Opera som ligger rett ved sporene på Oslo S. Her kan kjeden lokke med 434 rom. Rica Oslo Hotell med sine 175 rom ligger ett minutts gange fra Østbanebygget og rett over gaten for dem driver Clarion Hotel Royal Christiania med 508 rom. Dette er under ombygging og vil om noen år stå ferdig med 850 rom. Men, tross mange rom rundt Oslo S, kan ingen kan skryte av å ha et hotell i selve stasjonsbygningen.

Østbanen er oppført i flere etapper. Det første bygget, som man knapt kan se fra utsiden i dag, ble sto ferdig i 1854 da landets første toglinje mellom Kristiania og Eidsvoll åpnet. Så i 1878 starter man byggingen av den store hallen som vi kjenner i dag. Den sto ferdig i 1882. Rundt 1907 ble det nye ombygninger på grunn av kapasitetsproblemer og det samme skjedde på 1920-tallet.

Siden ble bygget knyttet til Oslo sentralstasjon i forbindelse med konstruksjonen av Oslotunnelen, samtidig som deler av det gamle bygningsmassen ble revet.

– Bygget er litt komplekst. Det har blitt transformert en rekke ganger fra gammelt hus til jernbanestasjon, så til kontorer og butikker og nå til hotell, sier Rusten til Reiselivsavisen.no.

Selve Østbanehallen, hvor det i tidligere tider var spor og perronger, og det i dag er butikker og spisesteder, skal ikke bli hotell. Det er bygningsstrukturen på utsiden av hallen som blir omgjort til Choice-hotell.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: