Tapte 25 millioner på 11 reiselivskonkurser

islandsferder01

Islandsferder er ett av to selskap som koster Reisegarantifondet millionbeløp i år.

Reisegarantifondet trenger mer penger.

Fra 1. desember kan de vel 750 medlemmene av fondet regnet med et prishopp i de årlige gebyrene de betaler.

Reiseselskaper som omfattes av reisegarantiforskriften må stille en bankgaranti som gjenspeiler omsetningen til selskapet i toppsesongen deres.

Om et selskap går konkurs og garantien er for liten, så tappes Reisegarantifondets kasse.

Siden 1988 er det registrert 11 konkurser som har tappet Reisegarantifondet for midler. Og det er ikke småpenger det er snakk om. Prislappen er nesten 25 millioner kroner.

Det gir et snitt på 2,2 millioner kroner pr konkurs. Men alle konkursene har ikke vært like kostbare for fondet. Noen få aktører har kostet reisebransjen langt mer enn andre.

anatolien01

Ingen har den endelige oversikten over hvor mye konkursen i Anatolien reiser koster Reisegarantifondet i år. Faksimile: Fra selskapets nettside

Verstingene blant konkurselskapene er Europa Direkte Reisebyrå AS. Det gikk konk i 2006 og etterlot seg kaos og regninger på 5,6 millioner kroner utover garantien.

World Travellers og Traxx troner også i toppen av den lite ærefulle rangeringen. Dette selskapet, som Sabra Tours kjøpte restene av, kostet reisebransjen og fondets kasse 5,2 millioner kroner.

I år er det Anatolien Reiser og Islandsferder som vil belaste regnskapene. Fondet har ikke helt oversikten enda, men beregner et tap på mellom fire og fem millioner kroner.

Ved nyttår var fondets egenkapital ca 17 millioner kroner. Om man tar de to konkurser i år med i regnestykket, er fondets reelle størrelse ca 12 millioner kroner.

Man må tilbake til 1997 for å finne en like lav egenkapital som i år. Siden 2005 er mer enn halvert og har tapt penger år etter år på konkurser som ikke kunne dekkes av de vanlige garantiene selskapene skulle ha hatt.

I 2005 sto 29,5 millioner kroner på bok. Nå er tallet rundt 12 millioner.

Barne- og likestillingsdepartementet jobber i disse dager med en forskriftsendring som skal bidra til å bygge opp fondets kasse igjen.

Forslaget fra administrasjonen i Reisegarantifondet går trolig igjennom, noe som betyr at for enkelte aktører i reisebransjen øker de årlige gebyrene fra 2000 til 70 000 kroner.

Signe Eriksen, som leder Reisegarantifondets daglige arbeid, ønsker ikke å kommentere forslaget til forskriftsendringen så lenge departementet har saken til behandling.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: