Færre passasjerer ga bedre lønnsomhet

telemarkskanalen01

I sommer var det bare M/S Victoria som seilte på Telemarkskanalen av de eldre båtene. Her ved Lunde sluser. Foto: Oliver Orskaug

Kanalbåtene M/S Victoria og M/S Henrik Ibsen i Telemark har slitt med underskudd de siste årene.

Kostbar drift, for lave billettpriser og svake passasjertall har tappet selskapet for midler.

Før årets sommersesong gikk M/S Henrik Ibsen i opplag. Skipet trenger omfattende reparasjoner og oppgraderinger for å tilfredsstille myndighetspålagte sikkerhetskrav for passasjertrafikk.

Med én mindre båt på Telemarkskanalen og redusert rutetilbud i sommer, var det ventet at passasjertallet ville synke, men faktisk har det ført til bedre drift for eierne.

14 115 passasjerer seilte med M/S Victoria i sommer. Det er 4185 passasjerer færre enn forrige turistsesong. Men, tross nedgangen kan daglig leder Hege Cecilie Bjørnerud i rederiet Skien Dalen Skipsselskap AS si seg fornøyd.

Med færre avganger økte belegget i forhold til i fjor, og det betyr bedre butikk for rederiet.

– Vi har allerede besluttet å la Henrik Ibsen ligge til kai neste år, sier Bjørnerud til Reiselivsavisen.no.

telemarkskanalen02

Det har vært trangere om plassen om bord i M/S Victoria i sommer, tross passasjernedgang fra 2007. Foto: Oliver Orskaug

I år hadde rederier 113 seilinger, mot 163 i fjor. Snittet i antall passasjerer på hver avgang økte med 13 i forhold til 2007-sesongen. I tillegg har det vært en prisøkning, spesielt på avgangen til Dalen.

– Vi solgte billetten alt for billig og med tap. I fjor kostet en billett 420 kroner. I år tok vi 600 kroner, sier Bjørnerud.

Sluseavgift og lønn er to store utgiftsposter for rederiet. Med 50 færre avganger i sommer ble det mindre å betale til eierne av kanalen. I tillegg har rederiet færre mannskap enn året før.

– Regnskapstallene for årets sesong er ikke klare enda, men vi er på god vei mot balanse for årets sesong. Om vi havner på plussiden er for tidlig å si noe om, sier Hege Cecilie Bjørnerud.

Siden årtusenskiftet har Skien Dalen Skipsselskap AS tapt til sammen 2,1 million kroner. Bare tre år har de gått med overskudd og de har ikke vært særlig store. I fjor var resultatet nesten 800 000 kroner i minus.

Nye krav til sikkerhetsutstyr har krevd kostbare investeringer. Når passasjertallet i tillegg har gått ned, har det spøkt for selskapets eksistens.

M/S Victoria har i år seilt med helt ny bysse og restaurant, noe som har ført til at passasjerene har brukt mer penger når de er om bord.

– Vi har brukt mye tid på å finne de rette folkene til å drive restauranten, men det har gitt positive økonomiske resultater, sier Bjørnerud.

Telemarkskanalen har også fått omfattende profilering i media, blant annet gjennom programmet Jenter på hjul. Det kan minne om programserien Gutta på tur.

– Vi fikk god eksponering i programmet og merket i sommer at flere enn før ønsket å ta med sykkel om bord på skipet vårt, sier daglig leder Hege Cecilie Bjørnerud i kanalbåtrederiet.

telemarkskanalen03

Med ny bysse, meny og nye kokker bak grytene, brukte passasjerene mer når de først var om bord i M/S Victoria i sommer. Laksemiddagen var blant de mest populære rettene. Foto: Oliver Orskaug

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: