Millionkampanje for å lokke ungdom til reiselivet

Rekrutteringen av ungdom til reiselivsrelaterte yrkesfag har vist en negativ trend de siste årene. Dette har fått varsellysene til å blinke i NHO Reiseliv.

Nå har organisasjonen, som representerer 2300 bedrifter i reiseliv- og serveringsbransjen, bedt om støtte fra staten til en rekrutteringskampanje rettet mot ungdommer mellom 14 og 16 år.  Og støtte får NHO Reiseliv.

Nærings- og handelsdepartementet har besluttet å bevilge organiasjonen 1,5 millioner kroner.

– Det er et skrikende behov for arbeidskraft innen reiseliv- og serveringsbransjen, sier fagsjef Veronika Vian i NHO Reiseliv til Reiselivsavisen.no.

Hun viser til at det bare på norske restaurant- og hotellkjøkken mangler 1900 kokker i dag. Antall søkere til yrkeslinjene for restaurant- og matfag falt med 20 prosent fra 2006 til 2007.

Om ikke antall lærlinger innen restaurant- og reiselivsfagene økes, vil bransjen om noen år ha store problemer med å levere den kvaliteten som turister forventer, advarer NHO Reiseliv.

I dag bruker organisasjonen om lag 3,3 millioner kroner årlig på å rekruttere og styrke kompetansen ved utdanningsinstitusjoner og i reiselivsbedrifter. Dette gjøres blant annet ved å dele ut brosjyrer, produsere informasjonsfilmer og lage nyttige rekrutteringsverktøy bransjen kan bruke.

Reiselivsminister Sylvia Brustad har gjennom den nasjonale reiselivsstrategien selv etterlyst tilstrekkelig og kompetent arbeidskraft på alle nivåer i næringen.

Norge som høykostland har mindre spillerom enn andre land, og må derfor satse bredere på reiselivsprodukter av høy kvalitet, som kan forsvare kostnadsnivået turistene møter.

NHO Reiseliv frykter reiselivsbransjen blir mindre synlige i grunnskolen, i konkurranse med mer tradisjonelle industri- og primærnæringer.

Organisasjonen iverksatte derfor i fjor en rekrutteringskampanje kalt Bli Kokk. Det er erfaringene fra denne kampanjen man nå bruker, og utvider til å tiltrekke ungdom til reiselivsbransjen.

– Vi starter opp i oktober, i god tid før søknadsfristen for videregående opplæring som er 1. mars 2010, sier fagsjef Veronika Vian til Reiselivsavisen.no.

En nettside vil presentere fag som resepsjonist og servitør, hvor man de siste årene har opplevd en tilbakegang i søkertallene. En egen rekrutteringsseksjon for reiselivsutdanning innen service- og samferdselssektoren skal også lages.

For å nå ungdommene vil NHO Reiseliv blant annet satse på annonsekampanjer på sosiale nettverk som Facebook og Nettby.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: