Flyprisene har steget 25 prosent på ett år

Sammenlignet med ett år siden, da prisen på drivstoff var skyhøy og flyselskapene innførte ekstraordinære drivstofftillegg, så er flyprisene enda høyere i år. Det til tross for at oljeprisen er lavere enn på mange år.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at flyprisene i juni i år var 25,5 prosent høyere enn samme måned i fjor.

flyhaler01

SSB sjekker prisene på sju flystrekninger i Norge og sju utenlandsruter i inntil fire måneder før avgang. Dette avgjør konsumprisindeksen for flyreiser. Foto: Oliver Orskaug

Reiselivsnytt får opplyst hos SSB at prisutviklingen på utenlandsreiser har vært høyere for innenlandsreiser det siste året.

Pristigningen sist måned, fra 15. mai til 15. juni er enda høyere. Da var det slutt på billigbillettsalget man så utover våren, og flyprisen steg med formidable 41 prosent. Flere i bransjen reagerer og mener dette ikke stemmer. SSB står derimot på sitt.

Ingen kan svare skikkelig på hvordan prisene økte med 41 prosent fra mai til juni i år, og SSB vil ikke offentliggjøre sitt beregningsgrunnlag.

Når SSB måler flypriser, sjekker de prisene på en rekke utvalgte avganger flere ganger. De første prissjekkene på utenlandsreiser starter fire måneder før flyet letter. Jo nærmere avgang, jo hyppigere blir prisene sjekket. For innenriks starter man tre måneder før avgang.

På den måten håper SSB å fange opp både billigbilletter, men også de dyrere billettene. I sin metode har SSB har lagt til grunn at majoriteten av forretningsreisende bestiller billetter de siste dagene før avgang, mens privatpersoner bestiller billetter på innenriksflygninger i snitt én måned før avgang. På utenlandsreiser er bestillingstiden to-tre måneder før.

Her kan kanskje noe av grunnen til det kraftige prishoppet fra mai til juni ligge. På grunn av finanskrisen har nemlig folk i år bestilt sine reiser langt senere enn hva som er vanlig.

Dette er bekreftet av HSH Reise, NHO Reiseliv og turoperatører flere ganger i vår.

SSB sier selv at de registrerte langt flere billigbilletter enn vanlig fra februar og utover våren. Da sank faktisk flyprisene sammenlignet med fjoråret. Mange i bransjen advarte mot prisdumping siden bestillingene uteble. På en presentasjon i vår sa Bjørn Kjos at Norwegian hadde flere billigbilletter enn noen gang.

Om bestillingsrushet som skulle komme jevnt utover våren, kom like før sommerferien startet, når folk fikk ferie- og skattepengene sine, så kan det forklare det plutselige prishoppet på flybilletter mellom 15. mai og 15. juni.

At prisene har steget siden i fjor sommer er derimot ingen overraskelse, selv om oljeprisen har falt. Bransjen innførte drivstofftilleggene i flere etapper i sommermånedene, og fikk ikke full effekt av dem før ut i september. Tilleggene gjaldt nemlig ikke for billetter kjøpt før de ble innført.

Siden i fjor sommer har kapasiteten i flysektoren i Norge blitt barbert og vi flyr mindre. Næringslivet flyr mindre, og dermed øker prisene på de setene som selges.

Siden finanskrisen slo til i september i fjor, har prisøkningen vært på 11,6 for perioden frem til juni i år.

Reiselivsnytt får opplyst hos SSB at innenriksprisene har falt noe i denne perioden, mens de har steget kraftig på utenriksflygningene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: