• Følg Reiselivsavisen i sosiale medier

 • 6 mest leste saker

 • juni 2009
  M T O T F L S
  « mai   jul »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Reklamer

Tyske Dresden ble strøket fra FNs verdensarvliste

Aldri før har FNs verdensarvorganisasjon, Unesco, trukket tilbake en tildelt verdensarvstatus. Nå har det skjedd, 37 år etter at listen ble innført, melder organisasjonen på sine nettsider.

Steder som får verdensarvstatus opplever en økning i turismen i etterkant, og mange spør seg nå om Dresden vil få færre innkommende turister etter Unescos vedtak.

Det eneste som kan måle seg med Dresdens nederlag, er Oman som for to år siden selv ba om å bli strøket fra verdensarvlisten, fordi de ville ofre en antilopearts vernede områder, til fordel for oljeutvinning.

Selv om det var mye rabalder om Omans noe uvanlige søknad, fikk den tilslutning av delegatene som setter sammen verdensarvlisten.

Når det gjelder tyskernes sak, har det ikke manglet på advarsler overfor de lokale myndighetene i Dresden. Om de ikke stanset planenen om å bygge en fire-felts motorvei og bro over elven Elbe, så ville de bli fratatt sin verdensarvstatus.

Dresden kunne beholdt sin status om de heller hadde valgt å bygge en tunnel under elven, og fjerne spor i landskapet som allerede var skapt på grunn av byggearbeider. Men, slik gikk det ikke. Dermed hadde ikke Unesco annet valg enn å fjerne byen fra FNs verdensliste.

Dresden fikk sin status i 2004. Saken har vært svært politisk betent, og Unesco valgte en hemmelig stemmegivning. Av de 21 delegatene med stemmerett valgte 14 å stemme for å frata Dresden sin status. Fem stemte for at de skulle beholde den, mens to delegater valgte å stemme blankt.

Unesco åpner for at Dresden kan søke om en ny verdensarvstatus i fremtiden, men da under helt andre vilkår enn de har hatt frem til nå.

Også Stonehenge i Strobritannia er i Unescos søkelys på grunn av veiutbygging. Saken har ikke fått sin endelige avgjørelse.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: