Ryanair kutter stillinger og skylder på alle andre

Ryanair har vært i Norge denne uken og sagt hva de mener om Avinor og høye norske kostnader. Flyselskapet mener verden kan bli et bedre sted, bare de får gjøre ting på sin måte – nemlig kutte kostnader.

Selskapet ber om 80 prosent avslag i norske lufthavnutgifter og sier det vil føre til fem millioner flere passasjerer og 5000 nye arbeidsplasser.

ryanair01

Ryanair mener turistene vil fly til Norge, Storbritannia og Irland igjen, bare noen skatter fjernes og høye norske kostnader på flyplasser reduseres. Foto: Oliver Orskaug

Samtidig med utspillet i Norge, har Ryanairs toppsjef Michael Ò’ Leary høvlet ned britiske og irske toppolitikere de siste dagene.

På samme måte som i Norge, krever selskapet at flere skatter fjernes, ellers så vil Ryanair sparke flere hundre ansatte.

Og sparke gjør de. Ryanair ønsker at den irske regjeringen skal fjerne en turistskatt på i underkant av 100 kroner. Flyselskapet mener skatten skremmer turister fra å reise til Irland – Ryanairs eget hjemland.

Selskapet viser til at antall passasjerer over Dublin Airport har falt med én million de første fem månedene i år. Det tilsvarer 11 prosent. Om nedgangen er like stor resten av året, tilsvarer det 2,5 millioner passasjerer.

Som en følge av passasjersvikten skal Ryanair sparke tilsammen 650 ansatte ved Dublin og Shannon Airport. I tillegg tar de to fly ut av trafikk fra de irske basene, noe som tilsvarer en kapasitet på 650 000 passasjerer.

Selskapet sier at ytterligere 1950 ansatte kan miste jobben om ikke regjeringen tar til vettet og kutter ut turistskatten.

At kloden er i finansiell ubalanse, at arbeidsledigheten skyter i været i mange av Ryanairs viktige markeder og at folk kutter feriebudsjettene sine, nevner ikke Ryanair med et ord. Selskapet tjener fortsatt penger, men langt mindre enn før.

En lignende retorikk bruker selskapet mot britiske myndigheter. Men, der regjeringen i Irland er skyteskive for turistskatten, er allerede utskjelte statsminister Gordon Brown den store stygge ulven i Storbritannia.

Ryanair kaller like godt britenes turistskatt på vel en hundrelapp – og som et flertall i Parlamentet har vedtatt, for Gordon Browns skatt. Det tåler han nok.

Ettersom turistskatten består, vil Ryanair fryse sine vekstplaner for sine ni baser i Storbritannia i år. Og den ansvarlige er Gordon Brown, ikke Ryanair. De hevder at de vil ha 15 prosent vekst i passasjertallet i år, men at britene ikke får ta del i denne veksten. Årsaken er at turistskatten ikke fjernes og kaller den dum og regressiv.

Ryanair ber britiske og irske myndigheter se til Belgia, Spania, Hellas og Nederland, som allerede har iverksatt tiltak for å kutte utgiftene til flyselskaper.

Turistskatten og flyplasseier BAAs monopolstilling på sentrale flyplasser, er årsaken til at 4,5 millioner færre passasjerer landet på BAAs flyplasser i årets fem første måneder hevder Ryanair.

Igjen – selskapet overser at verden er inne i en finansiell turbulens, og at folk som har mistet jobbene sine faktisk dropper utenlandsferien sin i år.

Avinor i Norge har ingen umiddelbare planer om å imøtekomme Ryanairs krav om rabatter for å etablere seg andre steder enn i Sandefjord eller Haugsund.

Ryanairs sinne virker som en avledningsmanøver og et markedsføringsgrep, i stedet for å si det som det er: De må kutte 650 stillinger på grunn av nedgangen i flytrafikken, men det er jo alle andres skyld.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: