165 000 færre Norges-turister i år

Reiselivsminister Sylvia Brustad er presentert for nye og dystre prognoser for norsk reiseliv i år.

Innovasjon Norge har revidert sine prognoser og om deres spådommer slår til, vil antall utenlandske turister til Norge falle med fem prosent i år.

I rene tall betyr det en nedgang på 165 000 personer, fra fjorårets 3,3 millioner besøkende. Antall utenlandske gjestedøgn vil også synke, trolig mer enn fem prosent.

Årsaken er at utlendinger vil i gjennomsnitt ha en kortere ferie i år for å spare penger.

– Vi er veldig usikre på disse tallene. De kan slå begge veier, og det er vanskelig å beregne hvor mye som kompenseres av nordmenn som velger å feriere i Norge i år, sier reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge til Reiselivsnytt.

Han presenterte prognosen for statsråd Sylvia Brustad da hun samlet sitt strategiske råd for reiselivsnæringen på Trysil i forrige uke.

I fjor sommer regnet Innovasjon Norge med en økning på fire-fem prosent i antall turister til Norge i 2009.

Ved nyttår, da den internasjonale finansuroen var et faktum, mente Innovasjon Norge at det ville være en nullvekst i turiststrømmen til Norge i år. Nå er dette tallet også historie.

Også HSH Reiseliv som representerer noen hundre norske reiselivsbedrifter har undersøkt reiselivets tilstand, og gitt Brustad direkte beskjed om situasjonen.

HSHs reiselivsmedlemmer venter en samlet omsetningssvikt på 11 prosent i år. For de innkommende operatørene er tilstanden enda verre. De forventer en omsetningsnedgang på 28 prosent.

– Dette er bekymringsfullt, spesielt for reiselivsbedrifter i distriktene som bruker sommeren til å sikre drift for resten av året, sier reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i HSH til Reiselivsnytt.

Også det lukrative kurs- og konferansemarkedet merker nedgangen, et reiselivsprodukt som står for en stor andel av alle hotellovernattinger i Norge.

Reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin trøster seg foreløpig med at vintersesongen så langt i år har vært bra. Flere vintersportssteder opplever godt besøk.

Men, mange av disse reisene var planlagt og bestilt før arbeidsledigheten steg kraftig i flere land og de økonomiske rammene ble tøffere.

Innovasjon Norge har gjort undersøkelser som viser at utlendinger fortsatt skal på ferie i år, men de vil være mer opptatt av hva de bruker pengene på og hvordan de får mest mulig ut av hver krone.

– Dette er en utfordring for Norge som er et høykostland. Folk søker rimeligere ferier og de reduserer antall dager de er på reise, noe som fører til at antall gjestedøgn på hotell vil gå ned, sier Tuftin.

Han tror flere vil satse på selvhushold i ferien, ved f. eks å leie hytter, leiligheter eller campe.

–  Våre undersøkelser viser at det turister virkelig er interessert i, ja det vil de fortsatt bruke penger på.

– Hvilke markedet vil svikte mest?

– Det er vanskelig å si, men vi ser nok en svikt i turister fra USA og Asia i år. Spanjoler har det veldig tøft med høy arbeidsledighet. Også i Storbritannia er det mange som har fått dårligere råd, sier Tuftin.

Et annet trekk er at tiden fra utlendinger bestiller ferie til de reiser, minsker. Det betyr også at det er vanskeligere å lage prognoser for sommeren, basert på tidlig salg.

– Mitt råd er derfor å ha is i magen en stund til og ikke dumpe ut billige reiser. Det er nå operatørene melder om at salget av Norges-ferier har begynt for fullt, sier Tuftin.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: